Beskyttelse mod stormangreb

ICEJ leverer flere livredende bombeskyttelsesrum.

–  af Estera Wiera

Under sidste sommers konflikt mellem Israel og Hamas i Gaza oprettede ICEJ nødhjælpsfonde fra kristne rundt om i verden for at tilvejebringe ni transportable bombetilflugtsrum til samfund i det vestlige Negev, der var under konstant trussel fra Kassam raketangreb.

For øjeblikket er situationen i Israel rolig, men der er hele tiden en underliggende spænding. Hamas er hurtigt blevet genoprustet af Iran og har åbent anmodet Hizbollah i Libanon om at bistå dem med den næste raketkrig mod Israel. Mange israelske familier kæmper imidlertid stadigvæk med de traumer, som er forårsaget af sådanne raketkrige i løbet af de sidste ni år. Og mange beboere langs grænserne til Gaza og Libanon lever i daglig frygt for de terror tunneller, der blev gravet under deres hjem.

Som svar herpå fortsætter ICEJ med at skaffe mobile tilflugtsrum til samfundene i de mest påvirkede områder. Dette indbefatter fem nye tilflugtsrum, som hidtil er leveret i 2015 og som bringer det totale antal af mobile tilflugtsrum op på næsten 50, der er leveret af os indtil nu til sårbare samfund i hele Israel i det sidste årti.

Da Kibbutz Sa´ad sidste år blev udsat for en direkte træffer fra et raketangreb, efterlod det de lokale beboere i chok. Hele skolen i kibbutzen er styrket, men det omkringliggende areal har intet tilflugtsrum til børn, som tilfældigvis er uden for selve skolen. Det indbefattede skolens børnezoo, som er blevet et meget vigtigt sted for børn i kibbutzen.

I årenes løb har de talrige raketbyger og den konstante terrortrussel mod Kibbutz Sa’ad haft store konsekvenser for mange af de lokale børn. Derfor ledte de bekymrede forældre efter en måde at hjælpe dem med at komme over traumet, og et af de bedste hjælpemidler har været dyreterapi. Derfor har åbningen af en børnezoo ved siden af skolen vist sig at være en uvurderlig tilføjelse til lokalsamfundet. Men indtil for nylig risikerede dette terapicenter at blive skudt i stykker, fordi det ikke havde tilstrækkelige tilflugtsrum. Faktisk undslap to drenge med nød og næppe, da en raket landede tæt ved sidste sommer, mens de legede i børnezooen. Takket være bombetilflugtsrum skaffet af ICEJ er hvert hjørne af den store børnezoo og terapicenter nu etableret med tilflugtsrum, der gør det et meget mere sikkert sted for børnene.

I nærheden af Kfar Aza, som grænser op til Gaza striben, er det også kun et spørgsmål om sekunder for de lokale beboere at gå i dækning, når ’kode rød’ alarmen lyder. Derfor er sikkerhedsbehovene meget større end de fleste steder i Israel. Selvom hvert eneste busstoppested er blevet lavet om til et forstærket tilflugtsrum og hvert hjem er påbudt at have et indbygget sikkerhedsrum, har beboerne stadig søgt efter flere beskyttende foranstaltninger til deres familier. Det er på den måde ideen opstod til at udstyre kulturcentret med et nyt 50-ton beskyttelsesrum, der var i stand til at rumme dusinvis af mennesker. Det store beskyttelsesrum, som er doneret af den Kristne Ambassade, betyder at familier i Kfar Aza kan slappe af og nyde deres sociale aktiviteter endnu mere.

ICEJ leverede også for nylig et transportabelt tilflugtsrum til lokalsamfundet i Eskhol. Det blev anbragt lige uden for kommunekontorerne, hvor mange mennesker hver dag kommer for at ordne deres sager. Chaim Yelin, formand for regionsrådet i Eshkol, takkede i et brev ICEJ for dens store kilde og medvirken til opmuntring for israelere, der lever i den sårbare sydlige del af landet.

”Der er ingen tvivl om at vi atter en gang har lært og forstået, at vi i vanskelige tider og tider med behov er omgivet af venner” skrev Yelin. Han tilføjede, at ICEJ altid var parat til uden nogen tøven at hjælpe og uden at forvente noget til gengæld.

 

Artikkel fra “Et Ord Fra Jerusalem” maj 2015

Tidligere artikler

Brev fra direktøren i Jerusalem

Læs artiklen

Hverdagen i pinsens lys

Læs artiklen

Kirken for Israel

Læs artiklen

Vores mand i Vestafrika – profil af Abdou Maiga

Læs artiklen