Bølge af antisemitisme – men også af Aliyah

En eftermiddag sidst i maj dukkede en mand op uden for Det Jødiske Museum i Bruxelles, som ligger på en stille gade midt i den belgiske hovedstad. Iklædt baseball cap og med et GoPro kamera monteret rundt om brystet tog han en .38 revolver og en Kalashnikovriffel op fra en skuldertaske og begyndte at skyde på mennesker uden for museets indgang. På få sekunder havde han skudt et israelsk par, en fransk kvinde og en museumsarbejder, hvorefter han flygtede fra stedet.

En uge senere førte sporet politiet til Mehdi Nemmouche, en 29-årig fransk-algerisk kriminel, som efter løsladelse fra et fængsel i Paris i 2012 tog til Syrien for at slutte sig til Islamisk Stats terrormilits, og som just var vendt tilbage til Frankrig ivrig efter at udgyde jødisk blod. Som i Toulouse-skyderiet to år tidligere havde terroristen håbet at filme sin bedrift til brug for rekruttering af nye medlemmer. Nu, hvor han venter på domsfældelse i Bruxelles, menes han at være den første europæiske frivillige jihadist i den syriske krig, som er vendt tilbage for at dræbe i Europa.

Med ISIS hærgende i Irak, slagtende alle på dens vej, er europæiske ledere blevet bekym-rede for, at der findes mange flere som han. I Storbritannien er man bekymret over, at der er dobbelt så mange britiske muslimer, som har valgt at tilslutte sig ISIS i Irak og Syrien, som der aktuelt gør tjeneste i den britiske hær.

Tilføj til denne voksende trussel også den dramatiske bølge af antisemitiske hændelser over hele Europa, som er kommet i kølvandet på Israels forsøg for at ende Hamas’ raket-angreb fra Gaza gennem de sidste måneder. Vi står overfor en meget ustabil sammenblan-ding.

Anti-Defamation League (amerikansk, jødisk lobbyorganisation) har netop frigjort et studium, som viser en pludselig top i antallet af antisemitiske hændelser over hele verden og specielt i Europa, siden det israelske forsvar startede Operation Protective Edge i Gaza i begyndelsen af juli. Dette inkluderer fysiske overfald på jøder, trusler og intimidation, be-skadigelse af jødiske synagoger, hjem og forretninger, offentlige hadefulde udtalelser, er- klæringer og anråb med injurier om blodanvendelse og nazistiske grusomheder og anti- semitiske tegneserier.
Hovedparten af disse hændelser er sket i Europa, andre er rapporteret fra Sydafrika, Australien, Tyrkiet, Canada, Marokko og flere sydamerikanske lande.

Skønt mange af de involverede sagde, at de kun udtrykte vrede mod Israel, gled dette i de fleste tilfælde hurtigt hen mod had til jøder i almindelighed. Protesterende råbte ofte ”død over jøderne” og holdt skilte, som sammenlignede zionisme med nazisme.

I Paris er flere synagoger blevet belejrede af voldelige hobe. Nær Fredspaladset i Haag (hovedsæde for Den Internationale Domstol) har muslimske folkemængder igen og igen holdt demonstrationer med ISIS’ sorte flag og råb til jøderne: ”husk Khaybar” – en reference til en af Muhammed godkendt massakre mod jøderne i den arabiske by. (år 629)

I Frankfurt modtog en rabbiner et telefonopkald, som truede med at dræbe 30 af byens jøder. I Casablanca blev en rabbiner overfaldet som gengæld for Gaza-operationen, hans næse og ribben blev brækket. I det fjerne Australien hoppede hooligans på en bus fyldt med jødiske studerende og truede med at skade dem.

Samtidig har både den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas og Tyrkiets premiermi-nister Recep Tayyip Erdogan forenet sig med Hollywood-filmstjerner med anklager om, at Israel begår ”folkemord” i Gaza.

Alle disse ting taget i betragtning er det ikke underligt, at Aliyah til Israel er steget de sidste måneder bl.a. med en stigning på 162 % fra Vesteuropa. Fra Frankrig er der en stigning på 250 % i forhold til sidste år. Faktisk er så mange som 5.000 franske jøder – en procent af det jødiske samfund – der forventes at rejse til Israel alene i år. Dét er et tal uden fortilfælde for et vestligt land.

Mange fordrives af bølgen af antisemitisme, men fristes også af udsigten til et bedre job i Israel.

Jewish Agency’s formand, Natan Sharansky har endog påstået, at Israel har taget imod flere jødiske immigranter end Hamas har affyret raketter i de sidste måneder.
Mange af disse nytilkomne er flygtet fra Ukraine, hvor borgerkrigen med de russiske separatister i den østlige del af landet er intensiveret, og Aliyah til Israel i år er fordoblet allerede nu.
I de sidste måneder har denne konflikt forvandlet sig til en brutal bykrig mellem ukrainske tropper og prorussiske styrker, som har tømt hele byer for deres befolkning. Heriblandt er tusindvis af jøder, som nu bor i flygtningelejre i Vestukraine. Mange har besluttet, at der ikke er grund til at flytte tilbage til deres hjem, og nogle vil nu flytte til Israel.
Stadig er der mange ældre jøder, som er lukket inde i deres hjem i Østukraine. Der er ingen el eller rindende vand i mange byer, togene kører ikke, skyderier og mortérangreb høres overalt, og konkurrerende militser har opsat vejblokader overalt og kræver bestik-kelse for en sikker passage.

Alligevel arbejdes der på at sende redningshold ind for at bringe de mange isolerede og dårligt bosatte jøder ud i sikkerhed. Jewish Agency har bedt Den Internationale Kristne Ambassade Jerusalem om økonomisk hjælp til disse redningsindsatser, hvilket evt. vil lede til deres Aliyah til Israel.

De skal bringes ud i sikkerhed, mens immigrationsautoriteterne behandler deres papirer. ICEJ har allerede overbragt økonomisk hjælp til flere hundrede jøder, som venter på fly til Israel. Vi har også forpligtet os til at hjælpe med at finansiere denne meget akutte humani-tære opgave med at redde ”indespærrede” jøder, som fortsat er i Østukraine, men vi har brug for din hjælp for at det kan ske.

I november forventes det næste sæt af ICEJ sponsorerede Aliyah-fly for Manasse-stammen i Nordøstindien. Dette er også en stor humanitær opgave at hjembringe en gammel israelittisk stamme, som har ventet 2700 år på at vende tilbage til deres forfædre.
Giv en god gave til ICEJs aliyah-indsats. Benyt det indlagte girokort mrk. ”aliyah” eller kontakt ICEJ danske afdeling tlf. 35 39 53 36

Publiceret i “Et ord fra Jerusalem”, oktober 2014 – side 9