Exodus fra Ukraine


ICEJ støtter Aliyah af jøder som er truet: 
Af Birte Scholz
.
I april 2014 begyndte Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem at støtte Aliyah (indvandringen til Israel) af ukrainske jøder, som var truet af borgerkrigen, der brød ud i februar 2014, da der opstod fjendtligheder mellem ukrainske styrker og russisk støttede oprørere i den østlige del af Ukraine. Selv om en fredsaftale blev underskrevet i februar 2015 i Minsk, Hviderusland, fortsætter kampene.

Situationen forværres

I organisationen for sikkerhed og samarbejde i Europa (OSCE) rapporteres i juli om et voksende antal dræbte og sårede civile i det ukrainske konfliktområde. Siden udgangen af april har OSCE sendt advarende meldinger om en kraftig forværring af situationen. Mange af de 300.000 ukrainske jøder er ikke alene påvirket af den humanitære krise i landet – herunder ødelæggelse af boliger og infrastruktur pga. bombning, knappe fødevareforsyninger og ubetalte lønninger – men lider under de tiltagende antisemitiske aktioner. Jøder bliver bagtalt offentligt og beskyldes for at være årsag til krisen.

En gruppe besigtiger skaderne i deres lejlighed, efter beskydning mellem Russisk-støttede separatister og ukrainske regeringstropper i Donetsk, i det østlige Ukraine. Ifølge FN`s menneskerettighedskontor er over 6.400 mennesker blevet dræbt i den nu mere end årelange konflikt. (AP Photo / Mstyslav Chernov)


En gruppe besigtiger skaderne i deres lejlighed, efter beskydning mellem Russisk-støttede separatister og ukrainske regeringstropper i Donetsk, i det østlige Ukraine. Ifølge FN`s menneskerettighedskontor er over 6.400 mennesker blevet dræbt i den nu mere end årelange konflikt. (AP Photo / Mstyslav Chernov)

Tusinder af jøder flygter

Tusinder af jøder er flygtet fra byerne Lugansk, Donetsk og Mariupol, der engang var hjemsted for livskraftige jødiske samfund. På grund af krigen og den økonomiske ustabilitet samt antisemitismen i Ukraine, har et stort antal af landets jøder besluttet sig for at flytte til Israel, hvor de kan leve i sikkerhed. I alt kom 5917 immigranter fra Ukraine i 2014; det var en stigning på 196 % i forhold til året før. I indeværende år er 2.990 ukrainske jøder flyttet til Israel. Det antal kunne vel tænkes at nå op på 10.000 inden udgangen af 2015.

ICEJ support

Den Kristne Ambassade har frem til juli 2015 været i stand til at støtte Aliyah og integration af 835 jøder fra Ukraine, inkl. de 200, der er kommet i år. Vi støtter de jødiske familier gennem deres forberedelser til Aliyah såvel som deres akutte behov under etableringen i Israel. Mange familier var i månedsvis tvunget til at søge ly i kældre – ofte uden de mest basale fornødenheder såsom elektricitet, vand, eller telefon og kun med meget sparsom fødevareforsyning. Det er dog lykkedes dem med nogle få ejendele at flygte fra volden i det østlige Ukraine. De er kommet sikkert til Israel og lærer nu hebraisk – den allervigtigste forudsætning for at finde et godt job.
I vanskelige tider som disse vil Den Kristne Ambassade fortsætte sin utrættelige indsats for at stå sammen med det jødiske folk i Ukraine og bringe dem til Israel og en sikker fremtid i landet, som Gud lovede deres forfædre. 750 $ pr. person dækker udgifterne til fly og de øjeblikkelige behov under etableringen i Israel.