ICEJ hjælper jøder med at komme til Israel

Af Birthe Scholz

Israel fortsætter med at være et tilflugtssted, som giver sikkerhed og håb for jøder fra hele verden. Om de er indblandet i konflikter som i Ukraine, møder fornyet antisemitisme som i Frankrig eller økonomiske vanskeligheder som i Latinamerika, fortsætter jøder med at komme hjem til deres forfædres land. Men i Israel er landing ikke altid ’blød’. En af de måder, hvorpå den Internationale Kristne Ambassade I Jerusalem hjælper jødiske immigranter med at bosætte sig i landet, er ved at støtte programmer, som mildner ankomsten til Israel. I februar tog ICEJ AID’s direktør, Nicole Yoder, en gruppe kristne fra den tyske gren med til et særligt besøg til et Absorption-center for nye immigranter i Beersheva. Yealim-centeret er finansieret af ICEJ og er et unikt sted, hvor man kan møde nyankomne jøder fra bogstavelig talt hele verden, inklusive Ukraine, Cuba, Indien og Peru.

Martin og Alexandra fortalte de kristne besøgende, at de var ankommet fra Sydamerika sammen med deres to børn for at tilbyde dem en bedre fremtid.

“Her i Israel har vi ikke de samme problemer som i Peru”, forklarede Martin. ”Her er ro og fred. Særligt er sikkerhedssituationen meget bedre. Intet vil ske os her”. En anden ny immigrant, der var ekstremt lettet over endelig at være i Israel, var den unge mand Igor, som kom fra den østlige del af Ukraine, hvor borgerkrig har raset i over to år.

“Jeg studerede minedrift på universitetet i Donetsk. På grund af den farlige situation i byen, var jeg nødt til at flygte fra byen og tage til Kiev for at bo sammen med en ven”, beretter Igor. “Jeg havde været i Israel før og var blevet informeret om, at enhver jøde har retten til at immigrere til Israel. I lang tid overvejede jeg at gennemføre Aliyah 1), men jeg havde brug for et skub. Krigen, som nu ødelægger min by, blev den afgørende faktor.”

Igor hørte om hjælpeprogrammet for nye immigranter på Yealim absorption-center og besluttede at starte sit nye liv dér. Centeret tilbyder midlertidig boliger, hebræisk sprogskole, erhvervsuddannelser, og jobsøgning samt mange andre hjælpsomme tilbud.

“Jeg er meget glad for at være her,” sagde han, ”De har taget hjerteligt imod mig, og vi har fremragende lærere”.

Selvom der for nyligt er blevet vedtaget våbenhvile i Ukraine, er der stadig krampe og lovløshed i den østlige del af landet. Antallet af ukrainske jøder, som gennemfører Aliyah, er steget næsten 200 procent i 2014, op til næsten 6.000 nye immigranter. Endnu flere ukrainske jøder forventes at tage turen til Israel på grund af pause i konflikten og den lange vinter. Alt imens var den tyske turistgruppe begejstret over at kunne møde nyankommne jødiske familier, som blev hjulpet af kristne. “Det var meget imponerende at møde nye jødiske immigranter med så vidt forskellige baggrunde. Jeg er glad på vegne af alle dem som er kommet hertil”, sagde Barbara Schwindt. ”Det spredte, jødiske folk kommer tilbage. Jeg ved, det ikke er let for dem, men Gud fører dem hjem” “Du kan se, at Gud bringer sit folk tilbage til Israel fra nord, syd, øst og vest – præcis som Bibelen fortæller det”, sagde Maximilian Schmid. ”Gud opfylder nu det løfte, han gav for tusinder af år siden foran os. Og det er vidunderligt, at vi som kristne kan støtte det”.

Din gave har en varig virkning for de jødiske familier, som immigrerer til Israel. De har virkelig brug for vores hjælp i løbet af de første kritiske måneder efter deres ankomst. Benyt girokortet i midten af bladet, hvis du ønsker at give en gave til hjælpearbejdet på Yealimcenteret.

Påskemåltidets fordeling

Da vi skulle til at trykke, var ICEJarbejderne travle med at forberede og uddele den traditionelle påskemåltidskurv til hundredevis af trængende jødiske familier over hele Israel. Højtidsgavekurven indeholdt det traditionelle matzabrød 2), vin og druesaft til Pesach seder-måltidet 3), en madkupon, et festligt lykønskningskort og en speciel Haggadah-beretning 4) om den jødiske udvandring. I samarbejde med lokale sociale arbejdere kunne vi igen fokusere på byer med lavindkomst-familier som Netanya, Ashdod, Beit Shean, og især Jerusalem. Takket være den store gavmildhed fra Israels kristne venner rundt omkring i verden, havde vi mulighed for at gøre en stor forskel denne påskesæson for omkring 500 taknemmelige jødiske familier spredt ud over hele Israel.

Noter:

1) Jødernes tilbagevandring til Israel, siden staten blev oprettet i 1948.

2) usyret brød.

3) måltid som indeholder seks symbolske og traditionelle retter, og som beretter om udvandringen fra Egypten.

4) tekst, der bliver reciteret på de to første aftner af den jødiske påskefest, og som beretter om udvandringen fra Egypten.

 

Artikkel fra “Et Ord Fra Jerusalem” Maj 2015 Nr. 4

Tidligere artikler

Brev fra direktøren i Jerusalem

Læs artiklen

Beskyttelse mod stormangreb

Læs artiklen

Hverdagen i pinsens lys

Læs artiklen

Kirken for Israel

Læs artiklen