Israels nye effektive laserforsvar vil gøre fjenden bankerot

Israels premierminister Bennett siger: Israels effektive laserforsvar vil gøre fjenden bankerot

I en første af sin slags har Israel med succes testet et nyt lasermissilforsvarssystem ‘Iron Beam’, der kan opfange mange slags luftobjekter, der starter fra missiler, raketter, panserværnsmissiler og endda droner.

Det nye lasersystem vil ikke kun opfange alle trusler i luftrummet, men også gøre fjenden bankerot, sagde den israelske premierminister Naftali Bennett i starten af juni.

Bennetts udtalelser kom under et besøg hos Rafael Advanced Weapons Systems, fabrikken, der fremstiller den banebrydende teknologi. Premierministeren besigtigede det nyudviklede system, der skyder alt fra missiler til ubemandede droner ned, og sagde: “Det er banebrydende – ikke kun fordi vi kan ramme fjenden med militære midler, men vi kan også gøre dem økonomisk bankerot.”

Det nye laseraflytningssystem “Iron Beam” er verdens første energibaserede våbensystem, der bruger en laser til at skyde ned indkommende pilotløse luftfartøjer, raketter og morterer til en pris af $ 3,50 pr. Skud.

I det nuværende missilforsvarssystemet Iron Dome koster det titusindvis af dollars at skyde hvert eneste missil ned med. Med lasersystemet vil det, ifølge Bennett, kun kræve nogle få dollars i elektricitet, når det først er opstillet, at stoppe et angreb, mens fjenden må investere titusinder af dollars.

Testene viser, at lasersystemet er det mest omkostningseffektive og effektive missilforsvarssystem, der er udviklet i Israel til dato. Lasersystemet skal supplere Iron Dome, der er designet til at opfange kortrækkende missiler op til 4 kms højde; Arrow-2 og Arrow-3, som opfanger raketter uden for Jordens atmosfære; og David’s Sling, designet til at opfange mellem- og langtrækkende missiler affyret fra afstande op til 300 kilometer. Denne beskyttelse i flere lag skaber er samlet set en effektiv paraply mod fjendtlige angreb.

Det nyudviklede laserforsvarssystem vil ikke kun supplere det eksisterende missilforsvarssystem, men medføre en enorm omkostningsbesparelse. Under Gaza-krigen i forsommeren 2021 affyrede palæstinensiske terrorgrupper 4.500 raketter mod civile israelere på blot 11 dage. Det kostede Israel omkring et 100.000 dollars for hver forsvarsraket, som skulle bruges til at skyde missilerne ned. På trods af det nåede nogle af de fjendtlige missilerne gennem skjoldet. Med lasersystemet vil Israels fjenders chancer for at dræbe civile blive væsentligt reduceret.

 

 

Kilde: ikaj.no