Israelske arabere i den blomstrende IT-sektor

Når man kører langs Ayalon-motorvejen ind i Tel Aviv, kan man ikke lade være med at lægge mærke til de mange høje, moderne kontorbygninger, der dominerer skylinen. Selvom de er stille og strålende oplyst om natten, forvandles de til magtfulde knudepunkter i Israels nu legendariske “start-up” industri i løbet af dagen.

Israels højteknologiske sektor blomstrer med langt flere nystartede virksomheder pr. indbygger end noget andet sted i verden. Denne vækst betyder at der er konstant mangel på tusindvis af kvalificerede medarbejdere, og der er mange ubesatte stillinger. På trods at dette, er der mærkbar mangel på israelske arabere, især i introstillinger. Arabere udgør omkring 21 procent af Israels befolkning, men en undersøgelse i 2018 viste, at kun 3 procent af landets højteknologiske arbejdsstyrke var arabiske, og arabiske kvinder udgjorde kun 0,1 procent.

På den positive side vokser interessen blandt israelske arabere for at forfølge en højteknologisk karriere. Men i øjeblikket er kun 15 procent af de studerende arabiske, der vælger dette fagområde, og deres frafald er ofte højt. Mange kommer fra udfordrende økonomiske baggrunde uden for den israelske middelklasse, hvilket fører til socialt og kulturelt chok i løbet af deres første studieår. Desuden kæmper de israelske arabere, der afslutter deres studier, ofte for at finde gode job, da mange virksomheder hovedsageligt ansætter ved henvisninger, hvilket resulterer i, at stillinger besættes inden for en tæt, ikke-forskelligartet cirkel.

Under Coronaen blev det tydeligt, at arabiske studerende og jobsøgende havde brug for karrierevejledning; mange frygtede, at de ikke ville afslutte deres uddannelser eller få studierelevant arbejde. Da ICEJ hørte om et computerkodningskursus, der giver kommende arabiske studerende mulighed for at komme ind i Israels højteknologiske industri, var vi glade for at støtte dette initiativ.

Dette praktiske kursus afholdes i Haifa. Det træner og forbereder omkring 60 arabiske studerende hvert år til en vellykket karriere inden for den lokale højteknologiske industri, der tilbyder et alternativ eller udvidelse til deres formelle uddannelse. Nogle går ind på kurset med en relevant grad, men har brug for mere praktisk træning og hjælp til jobplacering. Andre deltager uden nogen forudgående skolegang eller erfaring inden for computerområdet, men de har interesse og talent for kodning.

Uddannelsen:

I den første fase af bootcamp-kurset lærer alle 60 studerende grundlæggende datalogi og front-end JavaScript. Så i anden fase har 40 studerende mulighed for at fremme deres færdigheder i full-stack JavaScript.

De studerende deltager også i gruppeopgaver hver anden uge. For at simulere arbejdsmiljøet i en højteknologisk virksomhed vejleder tidligere kursusdeltagere de studerende, hjælper dem med at løse tekniske problemer og præsentere deres løsninger for klassen. Som en afslutning på kurset gennemfører de studerende et projekt for en israelsk arbejdsgiver, der giver dem praktisk erhvervserfaring sammen med støtte og vejledning fra vejledere.

I slutningen af året vil alle 60 arabiske studerende opgradere med et programdiplom; 20 vil være eksperter i front-end JavaScript, og 40 vil mestre full-stack JavaScript og projekt scoping.

Et håb

ICEJ Vice President for AID og Aliyah Nicole Yoder besøgte for nylig dette års klasse på deres kodningsbootcamp i Haifa. De arabiske studerende var ivrige efter at vise, hvad de lærte, og dele deres ambitioner med hende. Rihan er en af de studerende og har arbejdet i den sociale sektor i det meste af sin karriere. Under Coronaen anerkendte hun imidlertid vigtigheden af IT og besluttede at skifte karriere.

“Hvad jeg kan lide ved denne uddannelse er, at det er mere end blot programmering; Jeg forbedrede også mine samarbejdsevner,” fortalte Rihan. Uddannelsen forbedrer hendes studiefærdigheder, og hun siger, at hun lærte at klare sig godt i interviews og lave et bedre CV. Rihan tilføjede: “metoden med at vi har mentorer, er virkelig fantastisk! Man ved, at der er nogen med under og efter kurset. Jeg vil udvikle mig selv, lære flere færdigheder inden for det højteknologiske område og ende i en ledende stilling, “fortaler Rihan.

At flytte ind i hi-tech betyder dog ikke, at Rihan har lagt sin kærlighed til socialt arbejde bag sig. I sin fritid er hun frivillig på et hjem, der tager sig af børn med handicap og ser et stort behov for, at disse børn får mulighed for at lære om teknologi.

“Jeg vil åbne en social virksomhed, så jeg kan støtte dem til en dag også at overgå til det højteknologiske område,” sagde Rihan med et glimt i øjet. Hun udtrykte sin påskønnelse af de mange kristne, der støttede computerkodningsprogrammet for israelske arabere.

“Tak til alle, der har givet,” sagde hun. “I gav os en stor mulighed. Jeg troede ikke, at jeg, der kommer fra et andet felt, ville have været i stand til at komme ind i IT. Men nu tror jeg, at alt er muligt. Oprigtigt tak for alt.”

Bliv en del af ICEJ, når vi hjælper alle sektorer i det israelske samfund med at nå frem til en lysere fremtid. Ved at støtte læringsmuligheder som denne kodningsbootcamp udjævner du spillereglerne for disse unge arabiske studerende og hjælper dem med at finde en plads i Israels blomstrende IT industri. Dette styrker og giver hele nationen mulighed for at komme videre.

 

 

Af: Laurina Driesse