Juridisk grundlag for byer i Judea & Samaria

Israel udfærdiger et dokument, der skal vise det juridiske grundlag for bosættelserne, og dokumenterede krav på arealer på Vestbredden.

Israel forbereder et dokument der skal give det juridiske grundlag, for de israelske bosættelser, rapporterede Israels Channel 2 torsdag aften i sidste uge.
I følge rapporten vil dokumentet, som forklarer, hvorfor opførelsen af bebyggelserne på Vestbredden er fuldt ud lovlige og ikke i strid med international lov, blive oversat til en række sprog og distribueret til Israels ambassader rundt om i verden.

Dokumentet er en del af et initiativ som er blevet taget af viceudenrigsminister Tzipi Hotovely, som rådgiver ministeriets juridiske afdeling.

Channel 2 fokuserede særligt på passager i dokumentet som slår fast at Israels krav på områderne Judæa og Samaria er velbegrundede, da områderne “aldrig har været under noget andet lands legitime herredømme” og at “jødisk tilknytning til Judæa og Samaria er flere tusind år gammel”. Bosættelserne er iflg. dokumentet hverken nye eller udtryk for en “kolonisering”.

I følge Channel 2 siger dokumentet også, at bebyggelserne blev etableret under tilsyn af højesteret, og at Israels tilbagetrækning fra Gaza, også kaldet ”the Disengagement ” var et unilateralt skridt, og ikke udtryk for en opfyldelse af en juridisk forpligtelse.

Hotovely vil i.flg. rapporten samle juridiske eksperter fra hele verden for at tjekke dokumentet, som bliver udfærdiget med Premierminister Benjamin Netanyahus vidende.
Hotovely har i perioder været fungerende udenrigsminister efter dannelsen af den nye regering for mindre end et år siden.

Dokumentet er baseret næsten udelukkende på Levirapporten, hævder Channel 2, og referere til en rapport i 2012. “Rapport omhandlende den juridiske status for byggeri i Judæa og Samaria”, som blev forfattet af en komité på 3 medlemmer, med den tidligere formand for den israelske højesteret Edmund Levy, som konkluderede at Israels tilstedeværelse på Vestbredden ikke er en “besættelse” og at bebyggelserne er lovlige under international lov.

Artiklen er skrevet af: Ruthie Blum
Oversat af Ulrik Flinta, formand for komiteen i ICEJ DK