Arkæologer finder ordet YHWH skrevet 1200 år f.Kr

Blytavlen med skriften går tilbage til bronzealderen og beviser dels, at israelitterne var litterære, da de ankom til det forjættede land og dels at de var i Samaria, som bibelen beskriver.

Kilde: Michael C. Luddeni

Under en pressekonference i Huston torsdag viste arkæologen Dr. Scott Stripling, hvad han mener er det ældste fund af en hebraisk tekst, der nogensinde er fundet.

Dr. Stripling og hans team fandt en lille foldet blytavle på Ebals bjerg i Samaria, med en tekst indeni, der indeholder Guds navn “YHWH”. Joshuas bog fortæller os, at Josva byggede et alter til Herren på Ebals bjerg. Tavlen blev fundet i affaldet omkring udgravningerne ved Joshuas alter.

Indtil nu har forskere været uenige om, hvorvidt israelitterne var litterære, da de ankom til Kana’an, da der ikke før nu er fundet beviser for det. Mange har derfor antaget, at de hellige hebraiske tekster blev skrevet længe efter, at israelitterne ankom til det forjættede land. Hvis oplysningerne fra Striplings team kan verificeres, vil opdagelsen være det ældste bevis på israelitternes læsefærdigheder, hvilket åbner muligheden for, at de i deres samtid kan have nedfældet de begivenheder, Bibelen beretter om

Josvas alter, kilde

Opdagelsen markerer den ældste arkæologiske fund af Guds navn – den hidtidige ældste arkæologiske fund med navnet YHWH er fra omkring 700 år før Kristus.

Professor Gershon Galil fra Haifa Universitet siger til The Times of Israel, ”Dette er en tekst, du kun finder hvert 1.000 år.” Galil hjalp med at tyde den skjulte tekst inde i den foldede blytavle ved hjælp af scanning udført på Prags Videnskabsakademi i Tjekkiet.

“Den person, der skrev denne tekst, havde kompetencen og muligheden for at skrive alle teksterne i Bibelen,” hæver professor Galil, der mener, at fundet afslutter diskussioner om, hvorvidt israelitterne kunne skrive og læse på kong Davids tid.

Det præcise sted for det sjældne bevis for tidlig israelsk bosættelse og læsefærdighed holder arkæologer midlertidigt hemmeligt, da det er den eneste af sin art i dette område. Der er enighed blandt arkæologer om, at kultiske artefakter fundet i området går tilbage til 1.000-1.100 år før Kristus, hvilket ifølge arkæologiske understøtter bibelens fortælling om israelitternes tilstedeværelse fra det tidspunkt.

Den sensationelle opdagelse er endnu ikke verificeret i videnskabelige tidsskrifter, som det er kutyme, når en opdagelse offentliggøres. Artifaktet skal nu vurderes og verificeres af andre forskere, inden der publiceres en videnskabelig artikel med vurdering af det opsigtsvækkende fund.

 

Kilde